Etienne Calsac
Історія будинкуEtienne Calsac
Етьєну всього 36 років але він вже суперзірка Шампані. Він народився і виріс у Реймсі. Його сім’я володіла виноградниками багато десятиліть, але перестала робити вино після того, як дідусь Етьєна вийшов на пенсію. Етьєн вчився та стажувався у кращих шампанських будинках, зокрема довгий час був відповідальним за роботу в погребі у Bruno Paillard. У 2010 році врешті запустив свій особистий бренд у віці 26 років, забравши трохи менше 3 га батьківських виноградників. Ці виноградники раніше орендувались Шампанськими будинками, в Côte des Blancs (Avize), Coteaux Sud d’Epernay (Grauves) та Grande Vallée de la Marne (Bisseuil). Частину винограду він продовжував продавати ще кілька років, направляючи виручені гроші на розвиток виноробні.
З 2013 року Ет’єн застосовує органічні методи та ручну працю на виноградниках, практикує пахоту на землі кіньми.
До практик біодинаміки він почав підходити з 2019 року. Переважно він працює з Шардоне, але 5% виноградників відведені під Піно Нуар та декілька “забутих” сортів (Арбан, Піно Блан, Пті Мел’є)
Спонтанна ферментація у сталевих чанах та дубових бочках 228 л та 500 л. З 2023 року Етьєн використовує для ферментації штами дріжджів, виведені з його власних виноградників. Важливим для нього є вініфікація кожного парцеля окремо. Ми дуже пишаємось бути друзями з Ет’єном та привозити його Шампань. Це без сумніву теруарні вина, сміливі по стилю, дуже виразні та відображаючі стиль будинку, які так гарно підкреслюють теруари його виноградників.
-
Регiон Шампані
Cote de Blanc, Grande Vallée de la Marne
-
Культивовані сорти винограду
Шардоне
-
Виноградарство
Сертифікат HVE
«Эт'єн Калсак - один з самих яскравих молодих виробників Кот-де-Блан. Його гостре і чисте шампанське на основі Шардоне - виключна інтерпретація интерпретация крейдового теруару, оточующого Авізе».