Mouzon-Leroux
Історія будинкуMouzon-Leroux
Розташоване в селі Grand Cru Verzy на північній горі Реймc, поруч із Grand Cru Verzenay. Господарство передавалось від батька до сина з 1776 року. Себаст’ян має 8 га, розділених на 65 парцелів, де представлений повний «encépagement Champenois» (весь спектр сортів Шампані): 60% піно нуар, 35% шардоне, 5% арбан, піно грі та блан, меньє та пті мельє. Себаст’ян почав займатись доменом у 2008 році і першим кроком було перевести всі виноградники на Біодинаміку (сертифіковано Demeter). Більш важливим є те, що він був першим у регіоні з таким підходом. На виноградниках були посаджені понад 700 дерев, кущів і живоплотів, плюс 300 ароматичних рослин, таких як чебрець, м’ята і орегано. Вівців і курей використовують для зимового випасу, коней для оранки, а ще Себаст’ян побудував місце для кажанів, оскільки вони допомагають запобігати деяких небажаних гостей на винограднику.
До вініфікації тут підходять дуже серйозно: тихі вина витримують у бочках на 500 літрів від 3 до 15 років та додатково від 7 до 24 місяців на осаді.
Резервні вина зберігаються в емальованих чанах. Для другого бродіння використовуються дріжджі (під назвою Quartz), вирощені біодинамічним господарством Fleury. Тиск в пляшках ніколи не перевищує 5 атмосфер (замість класичних 6 барів, які зустрічаються у великих шампанських будинках). Витримка на осаді ніколи не менша за 20 місяців, а дозаж в жодному з вин не перевищує 2,5 г/л.
Усі шампанські вина Mouzon-Leroux вирізняються структурою, первозданною чистотою та яскраво вираженою фруктовою складиною. Все це – дуже яскраве проявлення північно-східної експозиції для піно нуару. Загалом це чудове шампанське, навіть розумне шампанське, зроблене розумними людьми, для таких самих розумних людей, для яких Шампань трошки більше ніж газюлька у вині.
-
Регiон Шампані
Montagne de Reims
-
Культивовані сорти винограду
Піно Нуар, Шардоне, Мен'е, Арбанн, Піно Грі, Піно Блан, Пті Мел'е
-
Виноградарство
Біодинамічний підхід. Обробка грунту молодих виноградних лоз з допомогою тваринної тяги.