Coessens

Родина Жерома володіла виноградниками у Villesur-Arce (Côte des Bar) протягом 5 поколінь. Жером першим в родині вирішив створити власний шампанський будинок у 2006 році. На винограднику використовуються принципи біодинаміки. Ґрунт ореться конем щоб не придавлювати землю, а навпаки давати виноградним лозам занурювати коріння глибше. Трава у міжрядді по замовчуванню.

Усі вино походять з одного регіону, La Côte des Bars, з однієї ділянки під назвою LARGILLIER
(монополізована ділянка, яка належить тільки одній родині, вгадаєте якій) з одного сорту
винограду: Піно Нуар та з урожаю одного року (за винятком Soléra).

Ґрунт, підґрунт і навіть експозиція, до найдрібніших деталей, точно такі ж, як і в Шаблі, в зонах Grand Cru.Ґрунт складається з шарів глини та крейди, що так гарно відображається у винах у вигляді глибокої мінеральності.

Отже, що ми отримуємо, коли маємо на увазі домейн Coessans. Робота тільки з Піно нуаром, конкретних років врожаю. Виключно Cote des Bar та абсолютно бургундський стиль вина.
Це серйозні вина, насичені та концентровані, бездоганно виготовлені в мінімальних кількостях.

Chartogne Taillet

Село Мерфі на північному заході від Реймса вирізняється своїми піщаними та глинистими ґрунтами, і хоча воно було відоме своїми винами ще з часів Середньовіччя, останнім часом його в основному ігнорували. Chartogne-Taillet є єдиним сучасним господарством цього забутого терруару.
Тут використовують органічні обробки, працюються над збереженням біорізноманіття.
У підвалі кожне вино вініфікують окремо за допомогою місцевих дріжджів у дубових бочках, резервуарах із нержавіючої сталі або бетонних яйцях, залежно від вина. Невинтажне брют Шартонь-Тайє під назвою Sainte-Anne – чудове знайомство як з маєтком, так і з селом, тоді як його серія шампанського з одного виноградника з таких місць, як Ле-Бар, Орізо та Ертебіз, детальніше досліджує терруари Мерфі.

Олександр Шартонь єдиний рекольтан у Мерфі. Стиль Мерфі менш фруктовий, повніший і округліший, ніж інші частини Монтань-де-Реймс. Господарство належить сім’ї Шартонь з XVII століття, про що говорить цифра 1683 року на етикетці. Олександр очолив домен у 2006 році після стажування у Ансельма Селосса.

11га виноградника поділено на 13 парселів. Вспашку проводять кіньми, дикі дріжджі «селекціонують» з кожного парселя. Ферментацію з 2008 року проводять або у бетонних яйцях, або у старих бариках, від сталі поступово відмовляються. Базове Sainte Anne Brut – єдине асамбляжне кюве. Решта – релізи з окремих парселів, яких зазвичай не більше 5000 пляшок, та які розходяться по світу дуже швидко.

Robert Barbichon

Сімейство Барбішон відроджувало виноградники в самому серці Кот де Блану, в коммунах Дье-сюрСен і Сель-сюр-Урс. Маєток Барбішон тепер у дуже вправних руках сина Роберта. Він вже 4-те
покоління родини.

Ще в 2005 році вектор виноградарства був направлений Робертом в сторону відповідального фермерства. Захоплений ідеями Рудольфа Штайнера та лекціями Ніколя Жолі, він обрав чисту ідею біодинаміки як основу (закрита екосистема, яка підтримує себе сама).

Вже в 2010 році їх виноградники отримали сертифікат як органічні, а в 2012 Demeter видав їм сертифікат біодинаміки. Не так давно Томас викупив 2,63 га в Les Riceys, що знаходиться майже на кордоні з Шаблі.

Велику частину виноградників посаджено під Піно Нуар, ≈6.5 га, решта посаджена під Шардоне, ≈1га, Піно Меньє, трохи менше гектару, і приблизно пів гектара відведено на Піно Блан. Середній вік лоз 35 років.

Усі його кюве Барбішони випускають вінтажними, крім «Reserve 4 Cepage», де використовують всі 4 сорти, з якими працюють. Повторимо думку критиків Шампані, які радять спостерігати за цим будинком, адже їх пляшки стають все цікавішими для більшості, при цьому кількість лишається дуже обмеженою.

Antoine Chevalier

Перш ніж знайомити з Ентуаном, розповімо про
місцевість, де він базується.

Vitriyat – субрегіон в 50 км на схід від Vertus, Côte des Blancs. Усього 459 га (проти 3000 га в 18 столітті), виноградники були закинуті після Світових Війн і економічної кризи початку століття, інтерес до них з’явився в 1970-х, коли кілька виробників із Côte des Blancs почали розширюватися, але залишатися в контексті крейдяного терруару та шардоне як головного сорту.

Домейн Chevalier засновано в 1925. Антуан Шевал’є почав працювати під своїм ім’ям у 2016 році після навчання в Lycée Viticole в Avize, цього ж року він зробив своє перше вино.

Ключовий терруар – туронська крейда. Одна з найстаріших відкладень крейди в Côte des Blancs і Coteaux Sézannais. В них навіть є ділянки з туфом як у Луарі, наприклад, у Сомюрі та Сансері. Гордість Ентуана – історичні сімейні парцелі – Le jardin de meuniers з лозами 1973 року посадки та Le Clos du Mont Fourche.

При міжнародному успіху, він займається виноградниками загальною площею до 4 га.

Ще до роботи під власним іменем, Ентуан відмовився від використання гербіцидів (у 2014), у 2016 вже отримав сертифікат HVE (Haute Valeur Environnementale).

Органічний сертифікат AB отримано у 2020, біодинамічний Demeter – у 2021.

Не дивно, що його так люблять критики, адже його Шампань – це перш за все потужні вина, та всі вина які робить Ентуан – це монопарцелярні кюве.

Те як він вініфікує свої вина можна порівняти хіба з шліфуванням діамантів. Вініфікація відбувається у великих бочках 500 л та керамічних сферах Clayver, за час ферментаціі відбуваються легкий батонаж, без блокування малолактики, ніякої фільтрації та оклеювання. З 2021 року лише спонтанна ферментація, без додавання сірки.

У 2022 році він пішов ще далі в своїх дослідженнях біодинаміки та зробив першу партію бочок з дубу, що ростуть у комуні Vitry-En-Perthois, на землі, що належить його батькам. Це свого роду експеримент щодо посилення ролі терруару при виробництві вина.

Прогнозуємо, що ця молода зірка, якій ще немає 35, вже за кілька років буде недосяжна, тож давайте насолоджуватись його винами прямо зараз!

Adrien Renoir

Раді мати в портфелі вже другого шампаніста з Гранд Крю Верзі. П’єр Девіль і Адріан Ренуар формують у комуні Верзі в Гранд-Монтань мікроком’юніти виноробів, яких так чи інакше навчив та надихнув Себаст’ян Музон з Музон-Леру, якого вже декілька років маємо в портфелі, та який весь час дуже активно підтримує Україну. Чотири покоління сім’ї Ренуар займаються виробництвом вина в Шампані. Адрієн Ренуар лише нещодавно взяв під свій контроль домен після того, як у 2014 році його батько, Вінсент Ренуар, передав кермо управління. Ці двоє, як і багато виноробів-батьків і синів, мають і продовжують мати досить різні погляди, але працювали разом над першими двома урожаями Адріена, перш ніж Адріен узяв повний контроль у 2016 році. Хоча Вінсент не погоджувався з прагненням Адріена до чистішого землеробства, він довірив йому здійснити перетворення.

Тепер на етикетці вин значиться назва четвертого покоління, раніше вони позначалися як Vincent Renoir. У віці 29 років, Адріен вже доводить, що він є серйозним виноробом, якого треба поважати в Шампані. Він досить швидко перевів господарство на органічне землеробство, збільшив використання дуба для бродіння та витримки. Він також урізноманітнив лінійку розливів, щоб більше зосередитися на унікальних ділянках і терруарах.

Ренуару належить близько 7 гектарів, 6 га у Верзі та 1 га у Тур-сюр-Марн і Берру. Для шампанського Adrien Renoir виноград надходить виключно з 5 найкращих гектарів у Верзі, решта продається іншим будинкам. Адрієн працює з трьома цінними сортами старих селекційних лоз з Верзі.

Наш веб-сайт використовує файли cookie для покращення взаємодії з користувачем. Натискаючи «Прийняти», ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності