Mouzon-Leroux

Розташоване в селі Grand Cru Verzy на північній горі Реймc, поруч із Grand Cru Verzenay. Господарство передавалось від батька до сина з 1776 року. Себаст’ян має 8 га, розділених на 65 парцелів, де представлений повний «encépagement Champenois» (весь спектр сортів Шампані): 60% піно нуар, 35% шардоне, 5% арбан, піно грі та блан, меньє та пті мельє. Себаст’ян почав займатись доменом у 2008 році і першим кроком було перевести всі виноградники на Біодинаміку (сертифіковано Demeter). Більш важливим є те, що він був першим у регіоні з таким підходом. На виноградниках були посаджені понад 700 дерев, кущів і живоплотів, плюс 300 ароматичних рослин, таких як чебрець, м’ята і орегано. Вівців і курей використовують для зимового випасу, коней для оранки, а ще Себаст’ян побудував місце для кажанів, оскільки вони допомагають запобігати деяких небажаних гостей на винограднику.

До вініфікації тут підходять дуже серйозно: тихі вина витримують у бочках на 500 літрів від 3 до 15 років та додатково від 7 до 24 місяців на осаді.

Резервні вина зберігаються в емальованих чанах. Для другого бродіння використовуються дріжджі (під назвою Quartz), вирощені біодинамічним господарством Fleury. Тиск в пляшках ніколи не перевищує 5 атмосфер (замість класичних 6 барів, які зустрічаються у великих шампанських будинках). Витримка на осаді ніколи не менша за 20 місяців, а дозаж в жодному з вин не перевищує 2,5 г/л.

Усі шампанські вина Mouzon-Leroux вирізняються структурою, первозданною чистотою та яскраво вираженою фруктовою складиною. Все це – дуже яскраве проявлення північно-східної експозиції для піно нуару. Загалом це чудове шампанське, навіть розумне шампанське, зроблене розумними людьми, для таких самих розумних людей, для яких Шампань трошки більше ніж газюлька у вині.

Legras & Haas

Сімейний будинок засновано Франсуа Легра і Бріджит Хаас в 1991 році. Домейн розташований в селищі Chouilly, яке знаходиться в Côte des Blancs. Працюють тут перш за все з Шардоне, а розташовані тут виноградники мають статус Grand Cru. Загальна площа виноградників, що належать господарству, становить 18 га і практично всі ділянки розташовані в рідному селищі Chouilly. Поважне відношення до виноградників і терруару є основною філософією будинку Legras Haas. Крім того, весь процес виноробства проходить під невідривним наглядом сім’ї. Виноград ферментують окремо по сортам і ділянкам в невеликих чанах з нержавіючої сталі.

Мета домейну – створення величного Блан де Блану із терруара, який дає вина виключної якості завдяки традиційним методам роботи. «Ми стараємось уникати дій, які можуть змінити ягоди, і придаємо велике значення потенціалу розвитку нашого вина, – підкреслюють сини Франсуа, – ми стараємось бути на крок попереду і створювати вина, які будуть жити не одне десятиліття». Комбінація високоякісного винограду, багаторічного досвіду та унікального терруару поєднались, щоб представити світу унікальне Шампанське. «Наш стиль – це результат з’єднання тисячі дрібниць і тонкощів. Все це і є марка Legras & Haas», – говорять у будинку Legras Haas.

Fabrice Pouillon

Сім’я Пуйон вирощує виноград у цьому регіоні вже понад століття. Лише в 1947 році дід Фабріса, Рожер Пуйон, вирішив створювати вино зі своїх виноградників разом із своєї дружиною Бернедет і дядьком Луї Болантом, відомим виноробом та консультантом в регіоні. Джеймс Пуйон, батько Фабріса, приєднався до виноробні в 1964 році та модернізував погріб, додавши сталевих резервуари та жиропалети. Фабріс приєднався до свого батька в 1998 році після закінчення школи бізнесу та енології. Він вивів винарню на новий рівень. Працюючи в Grand Cru Ay та в Vallée de la Marne і Montagne de Reims, Фабріс створює виразні, терруарні вина, які мають складний і дуже особливий смак.

У 2003 році він почав перехід на органічне виноградарство, і сьогодні використовує біодинамічні принципи на винограднику, включаючи компостування,

використання трав’яних «чаїв» та застосування препаратів 500 і 501.

Вина витримуються в сталевих чанах та старих дубових барріках. На осаді перед розливом у пляшку – до 18 місяців у 700-літрових бочках зі старого дуба.

Результат його роботи – електричні терруарні вина з яскравими ароматами, свіжою кислотністю та неймовірною довжиною. Це вина, які постійно розкриваються з кожним ковтком. Аллокація мінімальна, але менш з тим ми дуже пишаємось що маємо цього винороба в нашому портфелі.

Etienne Calsac

Етьєну всього 36 років але він вже суперзірка Шампані. Він народився і виріс у Реймсі. Його сім’я володіла виноградниками багато десятиліть, але перестала робити вино після того, як дідусь Етьєна вийшов на пенсію. Етьєн вчився та стажувався у кращих шампанських будинках, зокрема довгий час був відповідальним за роботу в погребі у Bruno Paillard. У 2010 році врешті запустив свій особистий бренд у віці 26 років, забравши трохи менше 3 га батьківських виноградників. Ці виноградники раніше орендувались Шампанськими будинками, в Côte des Blancs (Avize), Coteaux Sud d’Epernay (Grauves) та Grande Vallée de la Marne (Bisseuil). Частину винограду він продовжував продавати ще кілька років, направляючи виручені гроші на розвиток виноробні.

З 2013 року Ет’єн застосовує органічні методи та ручну працю на виноградниках, практикує пахоту на землі кіньми.

До практик біодинаміки він почав підходити з 2019 року. Переважно він працює з Шардоне, але 5% виноградників відведені під Піно Нуар та декілька “забутих” сортів (Арбан, Піно Блан, Пті Мел’є)

Спонтанна ферментація у сталевих чанах та дубових бочках 228 л та 500 л. З 2023 року Етьєн використовує для ферментації штами дріжджів, виведені з його власних виноградників. Важливим для нього є вініфікація кожного парцеля окремо. Ми дуже пишаємось бути друзями з Ет’єном та привозити його Шампань. Це без сумніву теруарні вина, сміливі по стилю, дуже виразні та відображаючі стиль будинку, які так гарно підкреслюють теруари його виноградників.

Champagne Doyard

Історія сім’ї Дойар глибоко пов’язана із записами про виноградарство принаймні з 1677 року. Першим Doyard, який виробляв вино у Вертю, був Моріс у 1919 році, а розлив у пляшках розпочався у 1927 році. Як і Яннік, роками пізніше, Моріс був провідним голосом у покращенні якості в Шампані, будучи президентом Syndicat General Vignerons з 1925 до 1944 року – лідер Міжпрофесійного комітету шампанських вин (CIVC), створеного в 1941 році. Їхня місія полягала в тому, щоб «регулювати шампанське та сприяти якості в усьому світі». У 1979 році, у віці 20 років, Яннік Дойар очолив домен (11 покоління родини). У 1992 році Яннік почав ліквідовувати хімічні речовини на виноградниках, а в 2006 році почав шлях до органічного виноградарства. У 1990-х роках він створив вино домену – Cuvée Vendémiare Brut – яке сьогодні залишається одним з найвидатніших шампанським «базового рівня» на основі шардоне. У 2010 році Яннік був одним із перших членів престижної групи Les Artisans du Champagne, яка об’єднує найкращих виробників у регіоні.

Сьогодні Domaine обробляє загалом 10,8 гектарів із виноградниками, вік яких у середньому становить 45 років, у селах 1er Cru Vertus

та Grand Cru Le Mesnil, Cramant, Oger, Avize та Ay. У підвалі всі вина проходять дуже тривалу витримку на осаді — щонайменше 48 місяців, що надає додаткової округлості та комплексності винам. Кожне окреме рішення, прийняте у винограднику та підвалі, спрямоване на створення максимально виразного шампанського, орієнтованого на терруар.

У 2007 році старший син Яніка – Чарльз приєднався до команди як представник 12-го покоління, головним чином зосереджуючись на виноградних лозах протягом перших п’яти років роботи. Яннік трохи відступив у 2013 році, і Чарльз був виноробом до своєї трагічної смерті в серпні 2017 року. У цей важкий час молодший син Яніка – Гійом – продав свій бізнес, щоб разом зі своїм батьком працювати на зборі врожаю 2017 року, і він зараз є виноробом та творцем нових вин Дойар. Справжня знахідка та перлина з Кот де Блану в портфелі наших виробників – на цю аллокацію ми чекали декілька років, і ось вона в Україні!

David Leclapart

Давид Леклапар – радісний і гостинний, ідейний біодинаміст, виноградар і винороб, що виробляє шампань з трьох гектарів власної землі. Виноградники Давида – це зразковий порядок, жива природа. Вина Давида – це натуральність, елегантність, структура і чистота. Загальне виробництво становить всього 30 тисяч пляшок. Давид Леклапар представник вже четвертого покоління сім’ї, який присвятив себе виноробству. До того, як продовжити сімейний бізнес, Давид працював у Шампанському Домі Leclerc Briant в Еперне, і вчився в сільськогосподарській школі в Божо. Коли помер батько, Давид взяв на себе відповідальність за управління сімейним господарством. Але він поставив своїй родині умову, що переведе сімейне господарство на біодинаміку.

У 1998 році було створено власне невелике господарство. На сімейних виноградниках Давид відразу почав практикувати біодинамічні методи.

Спочатку препарати для ведення такого господарства Давид купував, але зараз він все робить сам.

У 1999 році він випустив невеликий реліз своїх перших трьох кюве. Сьогодні Давид робить 5 кюве і одне тихе вино, але все одно вин не вистачає, а попит завжди перевищує пропозицію. Усі назви кюве починаються на букву А, як символ початку нової історії в Шампані, початої Давидом Леклапаром. Давид не використовує у створенні своїх кюве резервних вин, а завжди робить лише мілезимні кюве, причому на етикетках немає вказівок року урожаю, але його завжди можна знайти на контретикетці після букви LV (LV04, наприклад, це 2004 рік). Цього разу нам пощастило привезти декілька ящиків його вина і це LV17, тобто 2017 рік.

Наш веб-сайт використовує файли cookie для покращення взаємодії з користувачем. Натискаючи «Прийняти», ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності