Fabrice Vigot

Domaine Fabrice Vigot — маловідома перлина Vosne-Romanée. Маєток ховається на схилі, лежачи між Toute Petite Auberge і готелем Richebourg, коли ви їдете вниз по схилу в Nuits Saint-Georges. Це невеликий маєток, який обробляє 2½ гектари (трохи більше 6 акрів), за яким доглядають Фабріс і його дружина Крістін Віго. Принципи органічного ведення господарства стали тут правилом з 1993 року, а пестициди тут заборонені. Подружжя Віго проходили паралельно стажування на легендарній винарні Mugneret Gibourg. Отримавши досвід та вирішивши заснувати щось власне, Фабріс і Крістін започаткували власний домен у 1990 році, об’єднавши частину земель сім’ї Фабріс у Vosne та Nuits-Saint-Georges із виноградниками,

які Крістін успадкувала від своєї родини в Gevrey-Chambertin – плюс, звичайно, частинку ділянки, які їм подарували Mugneret-Gibourg.

Чани з нержавіючої сталі були встановлені в 2006 році, коли виноробня була модернізована, а дикі дріжджі є правилом для бродіння, яке може тривати до 20 днів. Серед їхніх найкращих вин є добре розміщений виноградник Gevrey-Chambertin Aux Etelois, який лежить внизу від Griotte-Chambertin, а також, звичайно, Vosne – Romanee.

Henri Darnat

Сім’я Дарна займаються виноградниками в Бургундії починаючи з 1800-х років. Анрі першим вирішив перевести усі виноградники на органіку та дотримується цього підходу з 1980- х років. Він працює тут зі своєю дружиною Маріон з 1985 року. З 2000 року Анрі Дарно є також і негоціантом, що дозволило йому значно розширити асортимент свого вина. Виноградники, звідки Анрі купує виноград, обираються з особливою увагою до терруару. Упродовж усього періоду дозрівання відбувається контроль за лозою.

Анрі не любить поспішати — ні на виноградних лозах, ні на винарні. Він збирає виноград пізніше, за сусідів, щоб мати дозрілі плоди. На винарні використовує як фудри так і сталеві ємності. В результаті маємо чудову комбінацію традиційного підходу на винограднику, коли всі роботи ведуться вручну, а на виході прекрасну та витончену класику одних з найкращих вин Бургундії. Нажаль, декілька років тому Дарна вирішив вийти на пенсію, то ми привезли останню партію його прекрасних вин – насолоджуємось останніми пляшками.

Veuve Fourny & Fils

Veuve Fourny & Fils наші давні друзі, з якими в нас вже давно гарні відносини. Тільки уявіть собі, що вони сімейний домейн з 1856 року, працює як негоціант на 50%. Весь куплений виноград вони отримують не від будького, а від старих друзів та кузенів, в якості якого вони не сумніваються. Маєток розташований у престижному Кот-де-Блан, у селі Vertus, який має статус Premier cru. Особливістю теруару для цього села є велика кількість крейдяних порід. Крім типового для цього регіону Шардоне, вони вирощують Піно нуар. Брати Чарльз-Генрі та Еммануель обробляють 9 гектарів виноградників, коли взяли на себе управління домейном з 1993 року. Обробка кожного парцеля окремо дає змогу вирощувати та згодом робити виключно теруарні вина.

Fourny’s використовує лише сік першого віджиму для розливу в пляшки. Вся ферментація проходить в резервуарах з нержавіючої сталі, що зберігає свіжість та легкість їх вин.

Близько 30% всього їх вина (переважно Піно нуар) витримується в нейтральних бургундських бочках на осаді протягом 6 місяців, інші 70% витримуються в резервуарах з нержавіючої сталі з регульованою температурою, при перемішуванні на осаді.

Cтиль Veuve Fourny краще всього можна охарактеризувати як класичний прояв з Côte des Blancs: глибока ароматика і складна мінеральність, що підкреслює свіжість і чистоту вина. Сім’я Фурні вірить в мінімальний дозаж (залишковий цукор) для всіх своїх шампанських вин, вони вважають, щоб саме так теруарність виражається більш чітко, і ми з ними цілком погоджуємось.

JM Seleque

Жан-Марк Селек — наймолодший винороб в своїй сім’ї, яка десятиліттями постачала виноград негоціантам та кооператвам. Загальна площа його власних виноградників – 9 га, які він успадкував від батька Анрі. Жан-Марк одразу ж усвідомив що на такому чудовому теруарі можна робити приголомшливе вино. Він працює на 45 ділянках, розташованих на 7 різних селах: – Pierry – серце домену – Муссі, Еперне, Мардей, Дізі, Бурсо і Вертю; – деяким з його виноградників більше 70 років. Дідусь Жан-Марка – поляк. Разом зі своєю дружиною Françoise Bagnost посадив перші виноградники в Moussy і Pierry в 1960-х і випустив перше вино в 1969, в чому йому допоміг тесть, який займав посаду директора кооперативу Pierry в той час. Жан-Марк перейняв управління господарством у 2008. Він стажувався на виноробнях Chandon у Штатах та Австралії, де отримав фундаментальні технологічні знання про повний цикл виробництва вина. На контрасті – стажування в Chateau Tour de Gendres у Бержераку. Це господарство практикує органіку з 1994 року і вініфікує вина в натуральному стилі. У 2008 році Жан-Марк припинив використання пестицидів та мінеральних добрив. Почав вивчати методи альтернативного землеробства. Радився з Eric de Sousa. Відвідував лекції Fédération Régional de l’Agriculture Biologique (FRAB) і Associations des Champagnes Biologiques.

Окремо вініфікує найцікавіші теруари для створення своїх blanc de blancs, 100% Meunier, 100% Pinot Noir та 7- його пік майтерності – кюве «Partition». Він відображає теруар в кожному кюве, яке створює, доносячи вино настільки чітко, щоб у вас не було сумнівів, що Жан-Марк знаходиться в контакті з своєю місцевістю. З 2015 року всі роботи відбуваються в ультрасучасній виноробні, що працює за гравітаційним принципом. Вина витримуються в підземних льохах із стійкою низькою температурою, для вініфікації та витримки використовуються сталь, бочки різних розмірів, цементні яйця та амфори з 2017 року. Спонтанна ферментація, яка протікає повільно при понижених температурах, витримка vin clair на осаді до липня наступного за врожаєм року. З недавніх пір малолактика не блокується сіркою, сульфіти застосовуються у вкрай невеликих кількостях, дозаж не перевищує 2 /л. Щорічне виробництво складає приблизно 70 000 пляшок. Жан-Марк створює чисте, теруарне, насправлі бездоганне шампанське. Безумовно, це Шампань, за якою варто спостерігати. Тож ми дуже пишаємось, що можемо представляти його вина в Україні, адже ми чекали на цю алокацію майже три роки.

Jeaunaux-Robin

Господарство Jeaunaux-Robin розташоване в селі Талю-Сен-Прі в Кото дю Петі Моран, на самому південному краю Кот де Блана. Площа маєтку становить 5,7 га, а виноградники починаються одразу за сімейним садом, прямо за дитячим батутом, де газон зливається із травою між рядами виноградних лоз. Jeaunaux-Robin виробляють близько 40 тис. пляшок на рік у своєму крихітному льоху в гаражі. Усі вина виключно мінеральні та текстурні, а те, що вік лози становить близько 40 років, ще більше надає їм глибини та комплексності. Кожен ковток вміло збалансований та зібраний. Як вони цього добиваються?

– крейдяні та кремнієві ґрунти, які задають структуру та стиль вина. Кремній – ґрунт, що дає редукцію.

– низькі температури бродіння.

– оптимальна фенольна зрілість винограду.

За свіжість і відчуття «мінеральності» у вині відповідає не тільки і не стільки кислотність, а комплекс різних хімічних елементів, баланс яких можливий лише у визрівшому винограді.

Одна з терруарних особливостей регіону Petit Morin – велика кількість кременю. Вина з таких ґрунтів демонструють трохи димні ноти, та трохи редуктивні. Словом, ПОРОДА. Раді представляти виключно теруарні вина подружжя Клеменс і Серілу в нашому портфелі – безумовно дуже яскравий будинок, що постійно привертає до себе увагу поціновувачів та критиків

R. Poissinet

Режіс почав працювати на винограднику у віці 14 років. Маєток Champagne Régis Poissinet нараховує 7 гектарів у долині Марни та перебуває у сімейному володінні з 1947 року. З того часу, як сам Режіс перебрав на себе управління бізнесом, відбулася низка ключових змін у філософії та стилі будинку. Режіс, захоплений історіями про відповідальне фермерство та створення закритої екосистеми на своєму винограднику, перевів виноградники на органіку та згодом на біодинаміку. Сьогодні команда працює з абсолютною повагою до свого природного середовища, без використання гербіцидів. Зміни спричинили розквіт фауни та флори, і тепер Режіс задоволений здоров’ям своїх ґрунтів і живими мікроорганізмами, які вони містять.

Ще однією важливою зміною стало рішення знову вивести робочих коней на виноградник. За словами Режіса, використання коней на винограднику не є ані химерним, ані мальовничим, це просто продовження філософії будинку. 13 Лозам в середньому 33 роки, розташовані на 35 ділянках навколо сіл Cuchery, Baslieux, Leuvrigny, Troissy та Mareuil le Port. Основним сортом винограду є Піно Меньє, ще кілька ділянок з Шардоне та невеликою кількістю Піно Нуару. Якщо ви шукаєте гарне вираження Піно Меньє з Долини Марни, то вина POISSINET точно вам дадуть це проявлення. А його шардоне з лінійки prestige cuvee шампанські критики все частіше та частіше називають “Монраше з бульбашками” – з чим ми абсолютно згодні.

Наш веб-сайт використовує файли cookie для покращення взаємодії з користувачем. Натискаючи «Прийняти», ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності